Glijlager

Wat is een wasdroger glijlager?

Een glijlager in een wasdroger is een type lager dat gebruikt wordt om de trommel te ondersteunen en soepele rotatie mogelijk te maken. In tegenstelling tot kogellagers, werkt een glijlager door middel van direct contact tussen twee oppervlakken die langs elkaar schuiven. Dit zorgt ervoor dat de trommel soepel kan draaien zonder al te veel wrijving en geluid te produceren.

Belang van een goed functionerende glijlager

Een goed functionerende glijlager is essentieel voor de prestaties van je wasdroger. Het minimaliseert wrijving, voorkomt oververhitting van de motor en draagt bij aan de algemene levensduur van de wasdroger. Zonder een goed werkende glijlager kan de trommel niet soepel draaien, wat kan leiden tot beschadigingen en hogere energiekosten.

Hoe herken je een versleten glijlager?

Een versleten glijlager kan verschillende symptomen vertonen. Enkele veelvoorkomende tekenen zijn:

 • Luide, schurende geluiden: Een van de eerste tekenen van een versleten glijlager is een hard, schurend geluid dat afkomstig is van de trommel wanneer de wasdroger in gebruik is.
 • Trillingen of onbalans: Een versleten glijlager kan ervoor zorgen dat de trommel niet meer stabiel draait, wat leidt tot trillingen en een onbalans.
 • Verhoogde droogtijd: Als de glijlager versleten is, kan de trommel niet meer efficiënt draaien, wat resulteert in langere droogtijden.
 • Oververhitting van de wasdroger: Een versleten glijlager kan de motor extra belasten, wat kan leiden tot oververhitting van de wasdroger.

Oorzaken van slijtage aan de glijlager

Slijtage aan de glijlager kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Overbelasting van de trommel: Het regelmatig overbelasten van de trommel kan de glijlager extra belasten, wat leidt tot versnelde slijtage.
 • Slecht onderhoud: Het niet regelmatig schoonmaken en onderhouden van de wasdroger kan leiden tot ophoping van vuil en pluisjes, wat de glijlager kan beschadigen.
 • Gebruik van de verkeerde onderdelen: Het gebruik van niet-compatibele onderdelen kan de werking van de glijlager beïnvloeden en de levensduur verkorten.
 • Normale slijtage door langdurig gebruik: Zoals elk mechanisch onderdeel, slijt ook de glijlager door langdurig gebruik.

Soorten wasdroger glijlagers

Er zijn verschillende soorten glijlagers voor wasdrogers, afhankelijk van het merk en model van je apparaat. De meest voorkomende soorten zijn:

 • Kunststof glijlagers: Deze zijn gemaakt van duurzaam plastic en zijn vaak goedkoper, maar kunnen sneller slijten dan metalen varianten.
 • Metaal glijlagers: Deze zijn gemaakt van robuust metaal en gaan doorgaans langer mee, maar zijn ook duurder.
 • Gecombineerde glijlagers: Deze bevatten zowel metalen als kunststof onderdelen en bieden een balans tussen duurzaamheid en kosten.

Voordelen van het vervangen van een versleten glijlager

Het tijdig vervangen van een versleten glijlager biedt diverse voordelen, waaronder:

 • Vermindering van geluidsoverlast: Een nieuwe glijlager zorgt ervoor dat de trommel soepel draait, wat het geluid van de wasdroger vermindert.
 • Verbeterde efficiëntie en kortere droogtijden: Een goed functionerende glijlager helpt de trommel efficiënt te draaien, wat de droogtijd verkort.
 • Verlengen van de levensduur van je wasdroger: Door de glijlager op tijd te vervangen, voorkom je verdere schade aan de wasdroger en verleng je de levensduur van het apparaat.
 • Voorkomen van verdere schade aan de machine: Een versleten glijlager kan andere onderdelen van de wasdroger beschadigen. Tijdige vervanging voorkomt dit.

Hoe vervang je een glijlager?

Het vervangen van een glijlager kan een uitdagende klus zijn, maar met de juiste tools en een beetje geduld is het goed te doen. Volg deze stappen:

 1. Koppel de wasdroger los van de stroom: Veiligheid staat voorop. Zorg ervoor dat de wasdroger volledig is losgekoppeld van de stroomvoorziening voordat je begint.
 2. Verwijder de achterwand van de wasdroger: Gebruik een schroevendraaier om de schroeven aan de achterkant van de wasdroger los te draaien en de achterwand te verwijderen.
 3. Zoek de locatie van de glijlager: De glijlager bevindt zich meestal aan de achterkant van de trommel. Raadpleeg de handleiding van je wasdroger voor specifieke details.
 4. Verwijder de oude glijlager: Gebruik de juiste tools om de oude glijlager los te maken en te verwijderen.
 5. Plaats de nieuwe glijlager: Zorg ervoor dat de nieuwe glijlager goed past en stevig is bevestigd.
 6. Monteer de onderdelen weer: Plaats de achterwand van de wasdroger terug en schroef deze vast. Sluit de wasdroger weer aan op de stroom en test of alles correct werkt.

Onderhoud van glijlagers

Regelmatig onderhoud van je glijlager kan de levensduur aanzienlijk verlengen. Hier zijn enkele tips:

 • Controleer regelmatig op slijtage: Inspecteer de glijlager regelmatig op tekenen van slijtage en vervang deze indien nodig.
 • Houd de trommel schoon en vrij van overtollige pluisjes: Pluisjes kunnen zich ophopen en de glijlager beschadigen. Maak de trommel en het filter regelmatig schoon.
 • Zorg ervoor dat de wasdroger niet overbelast wordt: Overbelasting van de trommel kan de glijlager extra belasten. Houd je aan de aanbevolen vulhoeveelheid.

Veelgestelde vragen 

Wat is de levensduur van een glijlager?

De levensduur van een glijlager varieert afhankelijk van het gebruik en onderhoud, maar gemiddeld kan een glijlager 5 tot 10 jaar meegaan. Regelmatig onderhoud en het vermijden van overbelasting kunnen de levensduur verlengen.

Kan ik zelf een glijlager vervangen?

Ja, met de juiste gereedschappen en handleiding is het mogelijk om zelf een glijlager te vervangen. Echter, als je twijfelt, is het raadzaam om een professional in te schakelen om verdere schade te voorkomen.

Zijn alle glijlagers hetzelfde?

Nee, glijlagers verschillen per merk en model van de wasdroger. Zorg ervoor dat je de juiste glijlager koopt die compatibel is met jouw apparaat. Raadpleeg de handleiding van je wasdroger of vraag advies aan een specialist.

Wat kost het vervangen van een glijlager?

De kosten variëren afhankelijk van het type glijlager en of je het zelf vervangt of een professional inschakelt. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €20 en €100. Het is vaak goedkoper om de glijlager zelf te vervangen, maar het inschakelen van een professional kan tijd en moeite besparen.

Hoe weet ik of mijn glijlager versleten is?

Als je wasdroger harde, schurende geluiden maakt, langer duurt om te drogen of oververhit raakt, is de kans groot dat de glijlager versleten is. Ook kan de trommel onstabiel draaien, wat wijst op slijtage.

Waar kan ik glijlagers kopen?

Glijlagers zijn verkrijgbaar bij gespecialiseerde winkels voor huishoudelijke apparaten, online winkels en soms ook bij bouwmarkten. Zorg ervoor dat je koopt bij een betrouwbare leverancier om de beste kwaliteit te garanderen