Circulatiepomp

Tonen als Foto-tabel Lijst

50 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Wat is een vaatwasser circulatie pomp?

Definitie en functie

Een vaatwasser circulatie pomp is een essentieel onderdeel dat water uit de vaatwasser trekt en dit via de sproeiarmen terug naar binnen pompt. Dit proces zorgt ervoor dat water met voldoende druk door de machine wordt gedistribueerd om vuil en etensresten van de vaat te verwijderen. Zonder een goed functionerende circulatie pomp zou de vaatwasser niet in staat zijn om effectief te reinigen.

Waarom is het belangrijk?

De circulatie pomp speelt een cruciale rol in de efficiëntie van de vaatwasser. Een defecte pomp kan leiden tot slecht gereinigde vaat, wat frustrerend kan zijn en zelfs kan leiden tot schade aan het apparaat zelf. Daarom is het belangrijk om te begrijpen hoe dit onderdeel werkt en wat je kunt doen om het goed te onderhouden.

Hoe werkt een vaatwasser circulatie pomp

Basisprincipes

De werking van een vaatwasser circulatie pomp is relatief eenvoudig. Wanneer de vaatwasser wordt ingeschakeld, pompt de circulatie pomp water van de bodem van de vaatwasser naar de sproeiarmen. Deze sproeiarmen verdelen het water over de vaat om vuil en etensresten te verwijderen. Het water wordt vervolgens gefilterd en opnieuw rondgepompt tijdens de wascyclus.

Interne componenten

Een circulatie pomp bestaat uit verschillende componenten, waaronder de motor, impeller, en afdichtingen. De motor zorgt voor de aandrijving van de impeller, die op zijn beurt het water rondpompt. Afdichtingen zorgen ervoor dat er geen water kan ontsnappen tijdens het pomp proces. Elk van deze componenten moet goed functioneren om de pomp efficiënt te laten werken.

Veelvoorkomende problemen met vaatwasser circulatie pomp

Symptomatische tekenen van falen

Veelvoorkomende symptomen van een defecte circulatie pomp zijn onder andere:

 • Onvoldoende waterdruk tijdens de wascyclus.
 • Ongewoon lawaai vanuit de vaatwasser.
 • Water dat niet goed circuleert of stil blijft staan.
 • Slecht gereinigde vaat.

Oorzaken van defecten

Defecten aan de circulatie pomp kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals:

 • Verstopte filters of sproeiarmen.
 • Versleten of beschadigde afdichtingen.
 • Elektrische problemen met de motor.
 • Slijtage door langdurig gebruik.

Hoe een defecte vaatwasser circulatie pomp te identificeren

Visuele inspectie

Een visuele inspectie van de vaatwasser kan helpen bij het identificeren van problemen met de circulatie pomp. Zoek naar tekenen van lekkage, beschadigde afdichtingen, of vuilophoping rond de pomp. Controleer ook de sproeiarmen en filters op verstoppingen.

Diagnostische hulpmiddelen

Voor een grondigere inspectie kunnen diagnostische hulpmiddelen zoals een multimeter worden gebruikt om de elektrische componenten van de pomp te testen. Dit kan helpen bij het identificeren van problemen met de motor of andere interne onderdelen.

Tips voor het kiezen van de juiste vaatwasser circulatie pomp

Compatibiliteit controleren

Bij het kiezen van een nieuwe circulatie pomp is het belangrijk om te zorgen dat deze compatibel is met je vaatwasser model. Controleer de specificaties van je apparaat en vergelijk deze met de beschikbare pompen om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt.

Merkaanbevelingen

Sommige merken staan bekend om hun betrouwbare en duurzame circulatie pompen. Het kan nuttig zijn om recensies en aanbevelingen te lezen voordat je een aankoop doet. Merken zoals Bosch, Siemens en Whirlpool bieden vaak hoogwaardige onderdelen.

Hoe een vaatwasser circulatie pomp te vervangen

Benodigd gereedschap en materialen

Voordat je begint met de vervanging, zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen en materialen bij de hand hebt. Dit kan onder andere een schroevendraaier, tang, afdichtingsmateriaal en een nieuwe circulatie pomp omvatten.

Stapsgewijze handleiding

 1. Schakel de vaatwasser uit en trek de stekker uit het stopcontact.
 2. Verwijder de onderste rekken en sproeiarmen om toegang te krijgen tot de pomp.
 3. Maak de aansluitingen van de oude pomp los en verwijder deze uit de vaatwasser.
 4. Installeer de nieuwe pomp en maak alle aansluitingen weer vast.
 5. Plaats de sproeiarmen en rekken terug en test de vaatwasser om ervoor te zorgen dat de pomp correct werkt.

Onderhoud van vaatwasser circulatie pomp

Regelmatige reiniging

Het is belangrijk om de circulatie pomp en de filters van je vaatwasser regelmatig schoon te maken om verstoppingen en slijtage te voorkomen. Verwijder vuil en etensresten om de efficiëntie van de pomp te behouden.

Preventieve maatregelen

Neem preventieve maatregelen zoals het gebruik van hoogwaardige afwasmiddelen en het regelmatig controleren van de afdichtingen en filters om de levensduur van je circulatie pomp te verlengen. Dit kan helpen om problemen vroegtijdig op te sporen en te verhelpen.

Veelgestelde vragen over vaatwasser circulatie pomp

Wat is de levensduur van een vaatwasser circulatie pomp?

De levensduur van een vaatwasser circulatie pomp varieert, maar gemiddeld gaat een pomp tussen de 5 en 10 jaar mee, afhankelijk van het gebruik en het onderhoud.

Hoe weet ik of mijn circulatie pomp moet worden vervangen?

Tekenen dat je circulatie pomp aan vervanging toe is, zijn onder andere ongewoon lawaai, slechte reiniging van de vaat, en water dat niet goed circuleert.

Wat zijn de kosten voor het vervangen van een vaatwasser circulatie pomp?

De kosten voor het vervangen van een circulatie pomp kunnen variëren van €50 tot €200, afhankelijk van het merk en model van de vaatwasser en of je zelf de vervanging uitvoert of een professional inhuurt.

Kan ik zelf mijn vaatwasser circulatie pomp vervangen?

Ja, met de juiste gereedschappen en een goede handleiding is het mogelijk om zelf je vaatwasser circulatie pomp te vervangen. Zorg ervoor dat je de instructies nauwkeurig volgt om schade aan je apparaat te voorkomen.

Waar kan ik een nieuwe vaatwasser circulatie pomp kopen?

Nieuwe circulatie pompen zijn verkrijgbaar bij gespecialiseerde winkels voor huishoudelijke apparaten, online retailers, en direct bij de fabrikant van je vaatwasser.

Zijn er universele vaatwasser circulatie pompen?

Hoewel sommige pompen universeel kunnen zijn, is het belangrijk om te controleren of de pomp compatibel is met jouw specifieke vaatwasser model om ervoor te zorgen dat deze correct werkt.